Tänder som missfärgats av mat är enkla att bleka

Att mat och dryck kan missfärga tänder och skada emaljen är vida känt. Och tack vare vår långa erfarenhet från restaurangbranschen har vi, om möjligt, en ännu bättre förståelse för hur stor inverkan mat kan ha på vår munhygien än vad de flesta har.

Som tur är missfärgade tänder inte längre ett särskilt stort bekymmer för de flesta och med ganska enkla medel kan man på egen hand bleka sina tänder och återställa sitt Hollywoodleende.

Livsmedel som missfärgar tänder

Man brukar säga att sura och starkt färgade livsmedel är det som missfärgar tänderna mest och då framför allt:

  • Kaffe – kaffe är det som de allra flesta förknippar med missfärgade tänder eftersom missfärgningarna visar sig omedelbart. Därför rekommenderas det att man sköljer munnen med vatten efter man druckit kaffe.
  • Te – på samma sätt som kaffe kan skada tänderna så missfärgar även te tänderna. Tänk dock på att grönt te faktiskt kan ha positiva effekter på emaljen och din munhygien.
  • Läsk/saft – Drycker med färgämnen såsom läsk och saft missfärgar ofta tänderna. Dessutom är de höga sockerhalterna direkt skadligt för tänder då det försvagar emaljen och orsakar karies.
  • Vin – rött vin är också en dryck som är känd för att orsaka omedelbara missfärgningar på tänderna. Dessutom är det en sur dryck som sliter på emaljen, varför man bör vara noggrann med att borsta tänder efter att man druckit vin.
  • Bär – alla som någonsin spillt blåbär vet hur hopplöst det är att få bort fläckarna. Dessvärre har bär exakt samma påverkan på tänder.
  • Tomatsås – tomater är sura och den koncentrerade nivån tomater som man hittar i färdig tomatsås kan skada emaljen vilket gör tänderna mer mottagliga för missfärgningar.
  • Tobak – som bekant är tobak den största boven i dramat och både cigaretter och snus har förödande effekt på munhygienen, emaljen och färgerna på tänderna.

Effektiv tandblekning

Så hur motverkar och behandlar man missfärgade tänder? Svaret är enkelt. Även om du kan besöka din tandläkare eller en skönhetssalong så rekommenderar vi inte det. Istället är den smidigaste lösningen att bleka tänderna hemma.

Enligt branschexperterna på tandblekning.nu finns det ett stort antal blekningskurer från ledande företag i Sverige, däribland WhiteOne och Dentway. På deras sajt kan du jämföra alla de bästa tandblekningsmetoderna och läsa mer om olika metoder och aktörer på den svenska marknaden.

Blek tänder med huskurer

Livet är fullt av motsägelser och detta stämmer även när det gäller missfärgade tänder. Samtidigt som många livsmedel effektivt skadar och missfärgar tänder så finns det också livsmedel som gynnar tänderna.

Idag är det till exempel vanligt att man bleker sina tänder med kokosolja, gurkmeja och bikarbonat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *